خبرگزاری میراث آریا: بازارهای ماهی مازندران که عمدتا در شهرهای ساحلی رواج دارند محل فروش انواع ماهی و آبزیانی تازه دریایی است که صیادان از دریا صید میکنند و همه روزه مشتریان زیادی را به سوی خود می کشاند؛ آری، در بازارهای ماهی مازندران، همه چیز رنگ و بوی دریا دارد.
این بازارها به دلیل تنوع ماهیان عرضه شده، تازگی محصولات و حجم عرضه بالای آن مورد توجه بسیاری از گردشگران و مسافران داخلی و خارجی قرار دارد و هر ساله به ویژه در ایام تعطیلات تابستانی و عید نوروز مملو از مسافرانی است که برای چشیدن طعم خوش ماهی تازه به این بازار سری میزنند.
طبقهای حجرههای بازارهای ماهی مازندران هر روزه مملو از انواع ماهیهای استخوانی نظیر ماهی سفید، ماهی کپور و ماهی کفال است که مختص شمال کشور است و تجربهای ناب و لذت بخش را برای چشیدن ماهیهای خزری برای هر گردشگری بدنبال دارد.
تورها چه سبک جمع شوند و چه سنگین؛ صیاد نه ناامید میشود و نه ناشکر
هر ساله با رسیدن نیمه مهرماه در استانهای شمالی، تور صیادان در خزر پهن میشود و این آغاز بهکار حرفهای است پر مشقت که رزقش از دریاست و روزیاش از خدا و فصل صید در استانهای شمالی در نیمه فروردین هر سال به اتمام میرسد.
اکنون تقریباً سه ماهی از شروع صید ماهی در دریای خزر میگذرد و به گفته صیادان هر چند اوضاع صید امسال همچون سالیان اخیر بر وفق مراد است؛ اما وضعیت صید ماهیان نسبت به سال قبل بهبود یافته و این برای صیادان، خبر خوبی است.
معیشت و سفره صیاد بسته به دریا است و صیدی که میکنند، این روزها که تورها، سنگین و پُر از دریا جمع میشود، معیشت صیادان است که جان میگیرد و صیادان مازندرانی که امسال با یک شوق و امید دیگری، دل به دریا زدهاند؛ از دریا صبر را آموخته اند و سبکی و سنگینی تورها، آن ها را نه دلسرد از کار فردا میکند و نه غافل از شکر خدا.
این روزها ۴ هزار و ۲۰۰ صیاد مازندرانی به دریا زدهاند، گاه دست خالی، گاه نیمه خالی و گاه پر بر میگردند، صید به نسبت قبلترها کم شده است و زندگی هم سختتر... معیشت شان سخت میگذرد اما خدا روزی رسان است و رزق ماهیگیر به دریا بسته است و این حکایتی است که هر روز برایشان تکرار میشود.
صید بیش از ۸۸۰ تن انواع ماهیان استخوانی
قاسم کریم زاده مدیرکل شیلات مازندران در خصوص اوضاع صید امسال میگوید: از ابتدای فعالیت صیادان شرکتهای تعاونی ماهیگیران پره از ۱۵ مهرماه تا۱۰ دی ماه امسال، بیش از ۸۸۰ تن انواع ماهیان استخوانی توسط صیادان استان صید و روانه بازار شد که از لحاظ وزنی در مقایسه با مدت مشابه فصل قبل رشد ۱۲ درصدی را در سبد صیادان نشان میدهد.
او در ادامه ارزش اقتصادی این میزان صید را بیش از ۱۷۴ میلیارد تومان برشمرد که از این لحاظ در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افزایش ۱۶۱ درصدی داشته است.
کریمزاده سرانه هر شرکت را در این مدت فعالیت حدود ۱۸ تن انواع ماهیان استخوانی برشمرد و در خصوص ترکیب گونههای صید میگوید: ۵۱ درصد ماهیان صید شده از گونه ماهی کفال، ۳۶ درصد ماهی سفید ، ۱۱ درصد کپور و ۲ درصد سایرگونهها بوده است.
اوضاع صید امسال خوب نیست
هر چند مدیرکل شیلات از رشد ۱۲ درصدی صید و افزایش ۱۶۱ درصدی ارزش ریالی ماهیان صید شده در مازندران تا به اینجای فصل صید خبر داده است اما خشایار نوایی مدیرعامل اتحادیه شرکت تعاونی ماهیگیران پره استان مازندران نظر دیگری دارد و به خبرنگار ما میگوید: اوضاع صید چندان خوب نیست و رشد ارزش ریالی به تفاوت فاحش قیمت ماهی امسال با سال قبل بر میگردد و با توجه به افزایش قیمت ماهی در سال جاری، امری طیبعی است.
او با بیان اینکه استان مازندران ۵۳ شرکت پره ماهیگیری و ۴ هزار و ۲۰۰ صیاد دارد؛ می گوید: امسال صید بسیار ضعیف است و شرکتهای پره اوضاع مساعدی ندارند.
ما به نسبت مدت مشابه سال قبل از لحاظ تناژ صید عقب هستیم اما در برآورد قیمت با توجه به افزایش قیمت ماهی، جلوتر هستیم؛ البته اوضاع صید در شرکتهای مختلف متفاوت است و نمیتوان کاهش صید را به تمامی شرکتها تعمیم داد؛ به گونهای که میانگین صید ماهانه شرکتها بین ۳ الی ۱۰ تن متغیر است.
کفال تنها ماهی است که رود کوچ نیست و تنها در دریا تولید مثل میکند و هر چه هست در خود دریا تکثیر میشود اما امیدواریم بچه ماهیهای آزاد شده این چندساله، اوضاع صید را در آخر پاییز و اول زمستان، بهتر کند.
بیمه و تعدیل جامعه صیادی دو چالش جدی صیادان مازندرانی
نوایی در خصوص مهمترین مشکلات صیادان میگوید: موضوع اول بحث بیمه صیادی است که سال ۹۱-۹۲ دولت مصوب کرده بود که این شغل را شغلی سخت و زیان آور حساب کند، اما عملی نشد و تامین اجتماعی و وزارت کشور در پاسخ میگویند که ما بودجه نداریم؛ البته رقم پرداختی ماهیانه صیادان از رقم حدود ۷۰۰ هزارتومانی سال گذشته اکنون به بیش از یک میلیون تومان رسیده است که برای صیادی که با این وضع صید در معیشت خود مانده است رقم بسیار زیادی است.
سن جامعه صیادی در مازندران بالا رفته است و صیادی داریم که ۶۰ سال است که در دریا کار میکند اما تنها ۱۵ سال بیمه دارد و چون سابقه ندارد، نمیتواند بازنشسته شود.
او با بیان اینکه هر یک از شرکتهای پرهای مازندران نزدیک به ۱۰۰ عضو دارد؛ تصریح میکند: یکی از موضوعات مهم، تعدیل جامعه صیادی در استانهای شمالی بود که بنا بود بر اساس بودجهای که مصوب شده بود ۳۰ میلیارد به استان گیلان، ۳۰ میلیارد گلستان و ۳۰ میلیارد به مازندران تخصیص یابد تا بیایند و این تعاونیهای که تعداد اعضایشان بالا است، به حداقل برسانند تا درآمد شرکتها برایشان به صرفه باشد.
تخصیص اعتبار ۱۰ میلیاردی به شرکت های پره مازندران
علیرغم اینکه این طرح طی سالیان گذشته در استانهای گیلان و گلستان اجرایی شد و این موجب تجدید حیات صیادی در این دو استان شد؛ مازندران از قلم افتاد و خوشبختانه با پیگیریهای مستمر چندین و چند ساله اخیرا با تخصیص اعتبار ۱۰ میلیارد تومانی به استان مازندران موافقت شد که امیدواریم با تخصیص کامل اعتبار، جان دوبارهای به شرکتهای پره تزریق شود.
مدیرعامل اتحادیه شرکت تعاونی ماهیگیران پره استان مازندران، یادآور میشود: اتحادیه ما بیش از ۷ میلیارد تومان بدهی دارد و ساختمانهای اکثر شرکتهای تعاونی ما تحت رهن بانک کشاورزی هستند و خیلی از این شرکتها را به اجرا گذاشتهاند.
در حالی به عقیده صیادان اوضاع صید چندان تفاوتی با سال قبل نکرده است که پیگیری خبرنگار ما از شهرهای گوناگون استان حاکی از ضعف و قوت این خبر در نقاط گوناگون استان دارد.
قیمت انواع ماهی دریایی در بازارهای ماهی مازندران
هر چند یکی از حجره داران بازار ماهی فروشی فریدونکنار با اعلام کاهش قیمت ماهی سفید و کفال اعلام کرده است که قیمت ماهی کفال به دلیل فراوانی ناشی از افزایش صید در این شهرستان، کاهش یافته است که یکی از حجره داران بازار ماهی ساری میگوید بازار ماهی به دلیل کمبود صید با کمبود عرضه و متعاقبا گرانی همراه است که در نهایت به کسادی بازار منجر شده است.
در حالی در بازار ماهی فریدونکنار قیمت هر کیلو کفال با وزن ۸۰۰ گرمی ۱۱۰ تا ۱۲۰ هزار تومان،هر کیلو گرم ماهی سفید دریایی با وزن حدود یک کیلو گرم ۱۶۰ هزار تومان، ماهی کپور دریایی در وزن یک کیلو تا حدود ۲ کیلو گرم ۹۰ تا ۱۶۰ هزار تومان است که در بازار ماهی ساری به دلیل کمبود صید قیمت هر کیلو ماهی سفید نیم کیلویی ۱۸۰ هزار تومان، سفید یک کیلویی ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان، سفید بالای یک و نیم کیلو ۴۰۰ تا ۴۵۰ هزار تومان، قیمت هر کیلو کفال بسته به وزن بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان و قیمت هر کیلو کپور نیز بیش از ۲۰۰ هزار تومان است.
گره کور صیادان و کسبه به دست گردشگران بازشدنی است
البته در شهرهای ساحلی و مسافرخیز، اوضاع خرید ماهی از بازارهای ماهی بهتر است و وجود خریداران غیربومی در کنار بومیان، مشتریان بیشتری را به سمت بازار روانه میکند؛ اما در برخی از شهرهای شرقی و مرکزی، روال به این گونه نیست و کسبه معتقدند بازار امسال چندان تعریفی ندارد.
در کنار تمام این فراز و نشیبها چه در اوضاع صید صیادان و چه در دخل کسبه بازار ماهی اما اگر به ظرفیت گردشگرپذیری مغفول مانده بازارهای ماهی استان، توجه ویژه صورت گیرد؛ گره کور این روزهای صیادان و کسبه بازارهای مازندران به دست گردشگران داخلی و خارجی باز میشود.
گزارش: مجتبی قربانی
انتهای پیام/
انتهای پیام/